Saturday, June 26, 2010

Felda saman tak jawab soalan

Tindakkan kerajaan dan Felda nak saman akhbar suara keadilan dan beberapa induvidu atas isu yang dilaporkan adalah sesuatu yang mengejutkan.Rakyat kususnya Peneroka Felda sedang menanti penjelasan dan jawapan yang meyakinkan terhadap dakwaan atas isu isu yang berkaitan dengan pengurusan perbelanjaan wang felda sehingga rizab tunai merosot begitu teruk sekali.

Rakyat ingin mengetahui apakah semenjak 2004 hingga 2009 felda tak menerima apa apa bayaran kedalam akaun felda.Rakyat nak jawapan dari kerajaan dan Felda tentang rm2 bilion yang dikatakan salah satu punca susut tunai felda.Yb. Ahmad Maslan Timbalan Menteri yang jaga felda beritahu bahawa ianya digunakan untuk bantuan tanam semula.Sedangkan semua peneroka tahu itu adalah wang hasil tabungan peneroka untuk tujuan tanam semula.Rakyat dan peneroka menanti penjelasan kenapa lembaga pengarah tidak dirujuk untuk kelulusan pembelian menara felda dari syarikat Naza.Sebaliknya kerajaan hanya mampu jawab ini fitnah,felda adalah syarikat kerajaan takkan tergamak nak tipu melayu.Itu lah sahaja yang diungkap oilh pemimpin kerajaan umno/Bn.

Sejak menjawat PM Malaysia Najib tidak mengambil langkah membersih dirinya dari segala dakwaan yang dilemparkan padanya scorpine,Altantuya,judi bola dan kini felda dan banyak lagi skandal yang melibatkan beliau dan memburukkan nama baik Malaysia.

Kegagalan kerajaan memberi penjelasan memerlukan satu siasatan menyeluruh yang dikendalikan olih suatu jawatankuasa siasatan bebas dibawah Parlimen Malaysia perlu dibentuk dengan segera demi untuk menyelamat institusi felda yang dibangunkan atas keringat dan tulang empat kerat peneroka.

2 comments:

dato' z said...

Ybhg. Dato..
Saya menyokong sepenuhnya pendapat dato terhadap najib. Yang terbaru tindakan kerajaan untuk menyenaraihitamkan pemegang saman ekor, jelas lagi menjunjukkan kegagalan kerajaan dalam mentadbir. Saya berharap dato highlitekan isu ini diparlimen. rakyat menyampah, benci, rasa nk muntah dengan tindakan menyenaraihitamkan saman ekor ini. Terus berjuang Dato!

dato' z said...

Tindakan kerjaan menyenaraihitamkan pemegang saman ekor ini jelas menunjukkan kerajaan menuju bangkrap!Beban kewangan meningkat, bagi mendapatkan kewangan yang mudah, tindakan di atas diambil! Bayangkan jika seseorang itu mempunyai 3, 5 atau 10 saman ekor? Berapa ribu yang hendaka dihabiskan sekiranya satu saman bernilai RM300? Teruskan Perjuangan Dato! Takbir!