Monday, July 14, 2008

PAS tetap sokong usul di parlimen

PAS akan tetap menyokong usul ketidakpercayaan Ahli Parlimen Pakatan Rakyat terhadap kepimpinan Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Kabinetnya, yang akan dibawa oleh Ketua Pembangkang, Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail di Dewan Rakyat

"Kita tidak boleh halang persepsi masyarakat. Dan dia (Anwar) tidaklah pula dia mengada-ngada mengangkat diri dia sebagai ketua,"

(Berikut adalah transkrip penuh sidang media tersebut)

Wartawan: Sebuah akhbar tempatan hari ini menyatakan Pakatan Rakyat semakin retak apabila PAS dijangka mengkaji semula kedudukannya dalam pakatan tersebut.

Akhbar tersebut juga menyatakan usul tidak percaya yang diserahkan kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia oleh Ketua Pembangkang, Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail di Parlimen pada Khamis lalu dikatakan turut tidak mendapat restu PAS. Respons YB mengenai kenyataan ini?

Mahfuz: Bagi saya ini merupakan satu permainan media. Sejak akhir-akhir ini media banyak menimbulkan keraguan masyarakat terhadap PAS. Dan cuba menimbulkan perbalahan di kalangan Pakatan Rakyat.

Sebelum ini TV3 cuba mengeksploitasi terhadap isu penggunaan jet oleh Menteri Besar, Kedah.

Tetapi akhirnya mereka sedar itu bukan urusan Menteri Besar tetapi urusan istana, yang mana Menteri Besar hanya mengiringi Tuanku Bendahara untuk menjemput Sultan Brunei bagi menghadiri sambutan Jubli Emas 50 Tahun Pemerintahan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Kedah.

Kini Utusan Malaysia pula memainkan isu yang saya sifatkan tidak ada apa-apa pun yang berbangkit dengan isu perbalahan mahupun seolah-olah PAS terpinggir dan di pinggir.

Dalam kerajaan negeri yang kita perintah, kita memberi kerjasama kepada Pakatan Rakyat. Semua yang kita putuskan berdasarkan persetujuan dalam perbincangan yang dibuat di peringkat kerajaan negeri atau parti.

Jadi, tidak timbul soal PAS terpinggir. Kenyataan ini merupakan satu fitnah. Malah dalam mesyuarat Jawatankuasa Kerja PAS Pusat hari ini, kita mengambil ketetapan untuk memperkasakan parti dan hubungan dalam Pakatan Rakyat.

Sebarang bentuk masalah yang berbangkit sama ada bagi pihak PAS, KeADILan atau DAP harus diselesaikan di meja perbincangan. Jadi, saya tidak nampak ada masalah besar yang melanda Pakatan Rakyat.

Tetapi sebaliknya apa yang berlaku hari ini, kita melihat parti komponen Barisan Nasional ditimpa dengan pelbagai masalah seperti MIC dan MCA. Begitu juga yang dihadapi Umno sehingga memaksa Perdana Menteri mengumumkan peralihan kuasa pada Jun 2010. Dan tidak timbul mengatakan PAS dipinggirkan dalam membuat usul tidak percaya.

Semua itu juga hasil cadangan daripada PAS. Malah pimpinan PAS, YB Salahuddin Ayub merupakan orang pertama yang mendraf usul yang dibawa oleh Ketua Pembangkang.

Jadi, tidak timbul seperti yang tersebar melalui SMS mengatakan PAS diperalatkan. Dan kita bersetuju untuk menyokong usul tersebut.

Isu juga ditimbulkan media bahawa Pakatan Rakyat tidak mencadangkan Dato' Seri Anwar Ibrahim sebagai ketua Pakatan Rakyat, sebagaimana yang dinyatakan Presiden. Respons YB?

Itu persepsi orang dan kita tidak boleh menghalang persepsi orang yang menganggap siapa ketua. Persepsi orang menganggap Anwar sebagai ketua. Tapi hakikatnya dalam struktur Pakatan Rakyat Persetujuan kita bersetuju bahawa tidak ada siapa ketua.

Anggapan Anwar sebagai ketua atau siapa ketua itu adalah persepsi rakyat. Kita tidak boleh halang. Dan dia (Anwar) tidaklah pula dia mengada-ngada mengangkat diri dia sebagai ketua.

Mengenai amaran polis kepada Dato' Seri Anwar dan para penyokong supaya tidak meneruskan perhimpunan yang dikatakan berlaku di pekarangan bangunan Parlimen esok, adakah PAS mengetahui mengenai perhimpunan tersebut?

Semalam baru saya tahu bahawa tidak ada orang luar dibenarkan melawat ke Parlimen kerana dikatakan akan berlaku perhimpunan. Sekatan polis juga telah bermula hari ini.

Saya juga terkejut. Bila perkara ini dirancang? PAS tidak merancang dan apabila kita hubungi KeADILan mereka katakan juga tidak merancang. Jadi tiada siapa yang merancang.

Jadi saya katakan bahawa ini satu suasana yang sengaja dicipta oleh pihak kerajaan sendiri seolah-olah satu kebimbangan di kalangan masyarakat di negara kita terhadap proses peralihan kuasa BN kepada Pakatan Rakyat.

Walhal jika dikaitkan dengan isu usul yang akan dibawa esok, itu usul biasa iaitu usul di bawah Perkara 18 (1) dan (2) yang tidak pun ada usul 'voting' yang boleh direkodkan untuk menentukan usul itu menang atau kalah. Jadi saya menganggap jika laporan itu sampai kepada kerajaan sehingga kerajaan terpaksa membuat keputusan sedemikian, mungkin pelapor itu salah.

Saya ingat dia dapat daripada 'koperal Mat Saman' mana... wallahua'llam. Tapi bagi saya, apabila mereka melakukan perkara ini, ia akan menyebabkan masyarakat tertanya-tanya, apa jadi dengan politik Malaysia?

Saya percaya keadaan sebaliknya akan berlaku, iaitu daripada pandangan negatif terhadap Pakatan Rakyat yang mana orang melihat memang kerajaan BN akan jatuh. Ia satu perkara yang tidak patut digembar-gembur.

Bagaimana dengan hasrat Pakatan Rakyat yang ingin menguasai Malaysia?

Kenyataan saya yang kuat dan mewakili parti ialah kita berhasrat untuk menarik perhatian Ahli Parlimen sama ada BN atau parti komponen BN di Sabah dan Sarawak dan semenanjung untuk bersama Pakatan Rakyat bagi membentuk kerajaan Malaysia baru ke arah yang lebih baik dan sejahtera.

Jika hasrat tersebut tidak berjaya?

Ada usaha daripada BN untuk menghalang penghijrahan Ahli Parlimen komponen BN. Malah saya sendiri telah didatangi rakan-rakan yang bersedia untuk berhijrah.

Mereka menyatakan mereka sering diekori oleh SB di mana sahaja mereka pergi dan ada yang pihak tertentu yang menjanjikan sesuatu untuk mereka. Jadi gambaran tersebut menunjukkan terdapat usaha menghalang mereka daripada berhijrah.

Saya ingin mengatakan, jika perkara ini tidak jadi, saya tidak mengalami apa-apa kerugian. Kita tetap seperti biasa dan akan terus memperkasa Pakatan Rakyat untuk menghadapi PRU- 13.

Jika tidak berjaya sebelum September ini, kita masih mempunyai waktu sebelum menjelang Jun 2010 untuk berusaha bagi apa yang kita ingini tercapai.

Mengenai perdebatan Dato' Seri Anwar dengan Menteri Penerangan, Dato' Shabery Chik pada 15 Julai ini.

Saya menyokong penuh debat tersebut. Dan saya percaya Dato' Seri Anwar akan menggunakan ruang tersebut mewakili Pakatan Rakyat bagi menyatakan pendirian terhadap isu berkaitan kenaikan harga minyak ini.

Dan saya harap debat tersebut akan disiarkan secara langsung supaya masyarakat dapat menilai boleh atau tidak untuk menurunkan harga minyak.

Ini satu ruang yang harus diambil bagi membuktikan keupayaan kita mengurus sumber kekayaan di negara kita untuk kesejahteraan rakyat.

Umno menganggap tindakan debat ini merugikan kerana saya percaya apabila diberi peluang Dato' Seri Anwar akan menjelaskan keupayaan Pakatan Rakyat membawa sesuatu yang terbaik kepada masyarakat dan negara.

Dan persepsi rakyat tentu akan berubah kerana apa yang dinyatakan itu daripada bekas Timbalan Perdana Menteri dan bekas Menteri Kewangan yang menguruskan dana negara.

Jika saya menyatakan perkara tersebut dalam rancangan Hujjah di TV9, mungkin orang mengatakan saya tidak mempunyai latar belakang mengenai perkara itu serta bukan berpengalaman.

Saya percaya mungkin Umno akan berusaha untuk menggagalkan perkara tersebut tetapi ketelanjuran persetujuan yang dibuat Shabery Chik mungkin debat tersebut diteruskan.

Ezam Mohd Noor 'menegur' PAS supaya tidak membuat pakatan dengan KeADILan. Wajar atau tidak 'tegurannya' itu?

Saya tidak menghalang untuk sesiapa memberikan pendapat dan pandangan. Pemerhati politik juga mungkin mempunyai pandangan. Kita menyokong kebebasan demokrasi sesiapa untuk beri pandangan. Tetapi yang membuat keputusan adalah pimpinan parti sama ada PAS, KeADILan atau DAP.

Kenyataan Ezam itu juga seolah-olah menggambarkan KeADILan tidak betul.

Isunya adakah dia menganggap Umno betul? Jika dia menganggap keADILan ini tidak betul, adakah dia boleh menganggap Umno dan BN, kepimpinan Pak Lah dan Najib yang dia sendiri 'telanjangkan' selama ini adalah sesuatu yang betul.

Negara kita sedang dihimpit dengan pelbagai masalah dan adakah mereka ingin menganggap bahawa tindakan yang dilakukan kerajaan hari ini sesuatu yang betul.

Pendirian PAS mengenai dakwaan kes liwat yang menimpa Dato' Seri Anwar?

Kita berpendirian bahawa seseorang itu tidak bersalah selagi tidak dibuktikan bersalah. Dan beban bagi membukti kes itu berlaku bukan atas diri Anwar, tapi beban harus dipertanggungjawab pada orang yang menuduh Anwar.

Komen YB mengenai Perjanjian Pangkor II yang katanya wujud oleh kerajaan Perak?

Apa yang dinyatakan oleh MB Perak dan kepimpinan DAP Perak memang tidak wujud. Apa benda Perjanjian Pangkor ini? Pulau Pangkor memang ada di jajahan takluk Perak (tersenyum).

Jadi, saya menganggap apa yang diketengah oleh media adalah usaha untuk 'divert' isu daripada tumpuan masyarakat terhadap kelemahan Pak Lah dan Najib.

Dan untuk mengalih perhatian daripada orang berbincang kenapa Pak Lah beri tempoh 10 tahun baru hendak tukar jawatan PM.

2 comments:

mafuzal said...

Saudara mahfuz..

sekarang ini media sudah lagi tidak boleh diguna pakai.kerana media ini jugak boleh memainkan perannan sebagai'batu api' dan jugak boleh menjadi orang tengah yang membuat fitnah sana sini. seperti yang baru ini..ada juga 'hantu' yang kirimkan rakaman gambar berkaitan protokol yang menggunakan payung kuning.sebenarnyab'hantu' yang kirim tu pun tak tahu kepala ekokr apa yang sebenarnya. bila sampai pada media pulak...apa lagi..yang ada kat sana semuanya jiwang2 karat yang mengarang tak tahuan punca sebelum merujuk apa yang sebenarnya.

sekarang ini media sudah tidak boleh diguna pakai lagi. kerana menyiarkan dan menyebarkan sebelah pihak sahaja iaitu UMNO. maka kalau kita lihat dan dengar sebelah pihak sahaja mcm mana? dalam makamah pun kita kena dengar dua2 pihak baru adil. ini dengar sebelah pihak saja mcm mana rakyat nak jelas.

apa yang boleh masyarakat perlu paham sekarang ini melalui laman blog sahaja. tetapi PM kita kata semua penulis blog ni lah punca fitnah dan pembohongan. ini sebab apa yang ditulis dalam blog semuanya benar belaka dan jugak kena atas batang hidung dia.mestilah dia marah...habis busuk batang hidung dengan muka dia.

so harapan saya...harap saudara mahfuz dapat usulkan tvPAS atau tv yang boleh siarkan apa yang berlaku tanpa perlu ada ikatan yang boleh siarakan apa yang berlaku dalam isu politik sekarang

salam ...harap saudara Mahfuz sekeluarga sihat hendaknya

opo said...

Assalamualikum YB
saya cukup tak senang dengar ada cerita2 PAS gabung dengan UMNO. setakat ni, saya percaya ini semua perang saraf mainan UMNO. Bagi saya UMNO ni munafik, baik akar umbi mahupun pemimpinnya sama sahaja. Saya tak setuju la YB. Sejarah sudah menunjukkan bhw UMNO tidak pernah insaf dan bertaubat nasuha! UMNO zalim & susah nak di percayai. Bagitau sama org UMNO, suruh orang2 mereka sokong perjuangan PAS maka secara otomatik orang melayu bersatu-habis cerita. Tak boleh ke UMNO sokong perjuangan PAS? sibuk suruh orang join UMNO! Persoalannya ialah, bagus sangat ke parti UMNO tu?

Terimaksih YB.
ILAL LIQO