Thursday, June 5, 2008

Kenaikan harga minyak, hadiah kerajaan 'PM terlampau'

Pengumuman kenaikan harga minyak (diesel RM1.00 dan petrol RM0.78 sen) oleh Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi disifatkan sebagai hadiah dari kerajaan 'PM terlampau' kepada rakyat.

kerajaan Abdullah Badawi sekali lagi menipu rakyat dengan tanpa sebarang petanda terus mengumumkan kenaikan harga minyak pada tahap tertinggi, sedangkan sebelum ini menyatakan kenaikan harga bahan bakar akan dikaji dan berkemungkinan berlaku pada Ogos ini.

"Ini keputusan dari kerajaan yang terlampau, rakyat dihadiahkan dengan kenaikan RM0.78 sen harga petrol sementara diesel sehingga RM1.00; satu kenaikan tertinggi yang pernah dicatatkan,"

"Dengan tindakan ini, rakyat dihumban kerajaan Umno/BN kepada satu kehidupan yang lebih teruk tanpa sebarang belas kasihan,"

Tindakan ini sekali lagi satu penipuan di mana sebelum ini semasa pilihan raya umum yang lalu, kerajaan berjanji tidak akan menaikkan harga minyak.

Sebaliknya selepas tiga bulan pilihan raya umum berlalu dengan rakyat hampir menolak kerajaan yang ada, kerajaan BN membalas dendam dengan menaikkan harga kepada tahap yang melampau.

"Kita akan berbincang dengan NGO dan Pakatan Rakyat untuk membuat tindakan bantahan.

"Saya bimbang jika pilihan raya lalu rakyat telah memberi signal yang jelas kepada kerajaan agar jangan mempermainkan rakyat, kali ini rakyat bakal memberi signal kepada kerajaan untuk berundur dengan kenaikan harga minyak ini,"

1 comment:

Anonymous said...

Adakah anda bersedia dengan keadaan ekonomi yang serba naik ini?

Apakah langkah-langkah yang akan anda ambil untuk mengatasi kemelut ini?