Friday, August 6, 2010

Saman ekor: PAS mula kumpul rekod

PAS akan mula mengumpulkan rekod dan maklumat diri penerima saman ekor - yang tidak dapat memperbaharui lesen memandu ekoran disenarai-hitam - sebagai persediaan awal bagi kemungkinan mengambil tindakan undang-undang kepada kerajaan.

Usaha itu akan dimulakan dalam pertemuan pertamanya dengan mangsa saman ekor dan pemilik kenderaan di Ampang Jaya pada Isnin depan.

"Kita minta mangsa membawa dokumen berkaitan, kita daftarkan. Jika kerajaan enggan membenarkan mereka memperbaharui cukai jalan, kita akan ambil tindakan undang-undang.

"Itu kita kena ada rekod,"

Saya bercadang mengadakan pertemuan dengan pihak polis, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), kementerian dalam negeri, termasuk mengadukan kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) berhubung perkara itu.

Sekiranya semua usaha tersebut tidak berjaya, KASE boleh menggembleng 1.7 juta penerima saman ekor bagi mengambil tindakan undang-undang kepada agensi kerajaan berkaitan.

Dalam kes Lim Yaw Chiang lawan pengarah JPJ pada 2009, mahkaman telah memutuskan bahawa tindakan JPJ menyenarai-hitamkan kenderaan yang tidak membayar saman ekor adalah salah di sisi undang-undang.

Saya akan dibantu beberapa peguam - diketuai peguam KASE Zulhazmi Shariff - bagi memberikan penjelasan tentang prosedur sebenar saman ekor dan tindakan yang boleh diambil mangsa sekiranya tidak dapat memperbaharui cukai jalan.

'Polis tidak faham isu'

"Kalau JPJ enggan perbaharui cukai jalan, kita jalanlah. Insurans sudah bayar. Cuma beliau akan berdepan kemungkinan satu lagi sama kerana tiada cukai jalan,"

"Cukai jalan cuma RM250, (tetapi) kalau dia kena bayar saman RM3,000 macam mana (hendak bayar)?"

Siri kedua pertemuannya akan diadakan di Paroi untuk kawasan Melaka dan Negeri Sembilan sehari selepas program di Kuala Lumpur.

"Kemudian kita akan bermesyuarat untuk tentukan tarikh (pertemuan) di tempat-tempat lain,"

Pasukan keselamatan itu "tidak faham isu".

"Isunya bukan tentang kadar tetapi hendak bayar cukai jalan tak boleh (sebab disenarai-hitam). Sedangkan mangsa saman ekor belum dibuktikan bersalah,"

No comments: