Saturday, January 24, 2009

MELAYU KEHILANGAN TANAH KERANA MU UMNO!

TIDAK seperti di Permatang Pauh yang kecoh dengan isu liwat, suasana di Kuala Terengganu lebih ‘geger’ dengan isu hudud dan pemberian hak milik tanah kepada orang bukan Melayu oleh Kerajaan Perak. Kenyataan Naib Presiden PAS, Dato’ Husam Musa bahawa melaksanakan hudud adalah agenda perjuangan PAS dibesar-besar oleh media untuk menakutkan pengundi bukan Islam di bandar raya warisan pesisir air itu. Di kalangan pengundi Melayu pula, mereka digemparkan dengan tindakan kerajaan Perak yang dipimpin oleh PAS memberikan hak milik tanah kepada orang-orang Cina yang dianggap merugikan orang Melayu.


Saya tidak nampak apa relevannya isu-isu perkauman seperti ini terus dibangkitkan sedangkan dalam masa yang sama kita bercakap tentang kontrak sosial yang mana kita mengiktiraf bangsa-bangsa bukan Melayu sebagai warga negara. Kelas keduakah status kewarganegaraan orang Cina dan India? Atau kerana mereka bukan ahli BN, maka tidak layak bagi mereka? Memang menjadi senjata politik Umno semenjak zaman pra merdeka lagi untuk menajamkan isu-isu perkauman supaya Umno terus relevan. Mereka membangkitkan isu-isu kepentingan Melayu dan mengangkat keris apabila berhadapan dengan pengundi Melayu, kemudian membesarkan isu-isu agama apabila menemui pengundi bukan Melayu. Inilah kejahatan politik Umno yang sudah ditolak oleh rakyat!

Umno mungkin berterima kasih kepada Raja Dr Nazrin Shah, Raja Muda Perak apabila baginda membangkitkan isu kampung baru ketika menutup Kongres Ekonomi Islam Ketiga baru-baru ini. Memang satu realiti bahawa Raja-raja Melayu tidak senang dengan Racangan Briggs yang membuka kampung-kampung baru untuk menempatkan orang-orang Cina yang tinggal di pinggir hutan. Tujuannya untuk mengelakkan orang Cina dipengaruhi komunis, tetapi Raja-raja Melayu melihatnya dari aspek hak tanah orang Melayu yang terjejas kerana dasar ini dilaksanakan oleh Hendry Gurney, Setiausaha Negara British di Palestin. Raja-raja Melayu takut negara ini menjadi seperti Palestin jika bangsa asing diberikan hak ke atas tanah.


Isu ini bukan hanya isu Raja-raja Melayu, tetapi isu parti-parti Melayu ketika itu juga. Malangnya, ketika orang-orang Melayu mempertahankan hak ketuanan Melayu di negara ini sebelum merdeka dahulu, siapakah yang mendesak hak sama rata diberikan kepada orang bukan Melayu? Bukankah Umno dahulu bermati-matian mahu orang bukan Melayu diterima kerakyatan mereka secara jus soli? Dato’ Onn Jaafar pernah meletakkan jawatan dalam Umno apabila ada ahli Umno menolak dasar jus soli ini dan akhirnya beliau keluar Umno apabila cadangannya untuk membuka keahlian Umno kepada orang bukan Melayu ditolak. Kemudian, dalam National Convention yang dipimpin oleh Umno pada 1954, cadangan PAS tentang kerakyatan dan hak mengundi untuk orang bukan Melayu telah ditolak kerana Umno mahu orang-orang bukan Melayu diterima sebagai rakyat negara ini.


Suasana politik pada masa itu dalam semangat kebangsaan telah membentuk kesedaran orang Melayu ke atas hak ketuanan mereka. Parti-parti kiri berjuang terus supaya hak ini dibela, tetapi dinodai oleh Umno. Raja-raja Melayu sendiri tidak berpuas hati dengan pendekatan Umno ketika itu sehingga Umno bermasalah dengan beberapa istana. Tetapi segalanya telah selesai apabila kita menerima orang bukan Melayu sebagai rakyat negara ini secara sah melalui Perlembagaan 1957. Ini adalah kontrak sosial yang memberikan kedudukan sama taraf antara orang Melayu dan bukan Melayu, walaupun dalam hal tertentu orang Melayu diberikan hak keistimewaan. Inilah realiti yang mesti dan terpaksa kita terima hari ini. Kerana Umno telah menyerahkan hak ini, maka kita perlu melayani rakyat bukan Melayu sewajarnya.


Memang senang untuk kita mempersoalkan tentang kewajaran kerajaan Perak memberikan hak milik 999 tahun kepada penduduk Kampung Baru di Perak yang tidak berbangsa Melayu. Soalnya, mereka adalah rakyat negara ini dan mereka berhak. Ia bukan tanah baru yang dibuka untuk mereka, tetapi tanah yang didiami berpuluhan tahun, mungkin semenjak Rancangan Briggs lagi. Apakah kerana mereka berbangsa Cina, maka kita merasakan orang Melayu terancam. Mengapa Umno tidak berfikiran demikian 50 tahun dahulu ketika semua orang Melayu berfikir begitu. 50 tahun dahulu Umno merasakan orang Cina dan India perlu diberikan hak kerana mereka adalah penyokong Perikatan. Tetapi ketika semua orang Melayu sudah terbuka menerima hakikat negara ini adalah Malaysia, mengapa Umno begitu kolot untuk terus mengapikan isu perkauman yang sempit? Kerana Cina bersama Pakatan Rakyat mungkin!


Jika Umno mahu mempolitikkan apa yang dititahkan oleh Raja Muda Perak itu, mereka harus mencermin diri dahulu. Sedar atau tidak kita bahawa hak ketuanan Melayu ke atas tanah telah dijamin melalui Tanah Rezab Melayu. Saya ingin bertanya kepada kerajaan BN berapakah luas tanah rezab itu sekarang berbanding 50 dahulu? Mengapakah tanah-tanah-tanah milik melayu di Pulau Pinang sudah hampir pupus? Kerana DAP-kah? Atau kerana pengkhianatan Umno. Tanah rezab di Selangor, Kuala Lumpur, Johor, Perak, Pahang, Negeri Sembilan dan negeri-negeri lain masih banyakkah? Bukankah telah adalah peraturan supaya setiap tanah rezab yang diambil alih harus diganti tetapi mengapa ia telah berkurangan? Lupakah Umno bahawa 139,409 hektar tanah rezab melayu di negeri-negeri tersebut telah dibatalkan oleh kerajaan BN dahulu dan hanya 77,208 hektar sahaja yang diganti semula. Masih terdapat baki 62,201 hektar yang perlu diganti oleh kerajaan BN dan ini menunjukkan kerajaan BN gagal untuk mempertahankan tanah rezab melayu sebagai benteng akhir kekuatan politik melayu. Sekarang ini pun, Umno sedang berusaha untuk menghalau orang-orang Melayu di Kampung Baru, Kuala Lumpur supaya mereka dapat menjadikannya Bukit Bintang kedua. Upayakah orang-orang Melayu menguasai pusat-pusat perdagangan jika ia diwujudkan di kampung baru?


Dulu kita pernah digemparkan oleh tindakan salah seorang calon Timbalan Presiden Umno yang dikatakan menggadai tanah-tanah orang Melayu kepada bangsa asing termasuk bukan rakyat negara ini di Johor. Kalau tanah di Johor boleh sahaja dijual kepada warga Singapura dan Hong Kong, mengapa tanah di Ipoh tidak boleh diberi hak milik kepada warga sendiri? Adakah orang-orang Cina di kampung-kampung baru di Perak tidak memberikan ’habuan’ kepada pemimpin Umno untuk hak milik tanah itu, maka mereka tidak berpuas hati. Inilah realiti negara kita bahawa iu-isu hak dan ketuanan ini sengaja dibangkitkan untuk kepentingan politik dan mengisi poket sahaja, bukannya untuk kepentingan bangsa dan negara.


Saya menjunjung kasih kepada Raja Muda Perak di atas titahnya yang mengingatkan kita satu hakikat sejarah, tetapi ia tidak bolh dilihat sebagai sindiran kepada kerajaan Perak yang diketuai PAS. Tetapi ia harus direnung sebagai iktibar terhadap kegelojohan dan kerakusan pemimpin Umno dalam menggadai kepentingan orang Melayu di negara ini. Jangankan tanah, bahasa, pendidikan, politik, sosial dan ekonomi orang Melayu semuanya sudah hampir tergadai angkara Umno. Umno harus memberhentikan kegelojohan mereka sekarang dan rakyat perlu bertindak untuk menamatkan riwayat politik Umno!


YB Dato’ Hj Mahfuz Omar

Ahli Parlimen Pokok Sena

Merangkap Ketua Penerangan PAS Pusat.

2 comments:

asalbayu said...

Salam Dato',

Terima kasih kerana memberi ingatan kepada orang Melayu @ UMNO yang mudah lupa tu.

Seperkara lagi berkenaan dengan budak yang bernama Sobri Sudin tu. Saya percaya dia juga dah lupa dengan dusta dan dosanya kepada Koperasi Serbaguna Penulis Utara Malaysia Berhad (KOPEN), sebuah agensi perniagaan miskin yang ditubuhkan sejak 1986.

Budak Sobri ni dulu pernah jadi SU akhbar MB Kedah di zaman BN berkuasa. Dia pernah beri tahu yang dia bergelar 'Doktor' dan macam-macam janji dia tabur untuk bantu KOPEN. Lepas tu senyap. Kalau nakkan cerita lebih lanjut bolehlah hubungi Hj Shamsudin (Bendahari KOPEN) 013-4302549 atau Hj MZ Halim (SU KOPEN) 012-453122. Saya rasa mereka lebih tahu.

Salam.

dinleter said...

asalbayu, kalau mahu bertarung gunakan dalil naqli atau dalin aqli, kekuatan ilmu, jangan hentam keromo bersandarkan 'hear say'. buktikan aoa janji saya kepada KOPEN, hakikatnya saya hanya mengikut perintah dan arahan YAB MB pada masa itu , sebagai pegawai kananya, memang saya pernah mengikuti pengajian ijazah doktor flasafah, menggunakan biaya wang senidri, dengan keringat sendiri, hasiol sendiri dengan direstui barakah dari alllah, selama enam tahun akhirnya saya mencapai kejayaan, apa masalah saudara dengki khianat pada saudara seagama yang berjaya dibidang ilmu. kalau benar anak jantan kita hujan cari kebenaran, jangan berselindung dibalik nama dan gelaran yang pelbagai, hubungilah siapa pun, tunjukkan documentaray evident apa yang saya telah janjikan, apa kuasa dan daya saya untuk kabulkan semua apa yang diarahkan oleh MB saya, samalah seperti pas dikedah, 11 bulan memerintah, mana 15 perkara utama dalam manifesto yang dijanjikan, cakap tak serupa bikin, bikinya tak serupa cakap, cakap sahaja tak bikin-bikin, saya tidak ada masalah dengan pas atau pkr tetapi yang saya sanggah pendekatan dan cara perjuangan mereka, ini negara demokrasi , saya tak boleh memaksa semua orang memuji saya, namun kalau mahu cakap, cakap depan-depan, tidak payah gunakan blog atau saluran lain, boleh jumpa saya di ibu pejabat UMNO Malaysia, Rumah UMNO, No 399 Jalan Tunku ABDUL rahman, saya sebagai felo kanan penyelidik di situ, salam mualaikum.Setiap hujung minggu saya akan balik ke rumah orang tua saya di No. 13 a Lorong Titi Siam jalan teluk wanjah, ada kesempatan mari kita berbicara tentang ilmu, untuk maklluman ijazah BA Hinest, Sains Politik saya perolehi 1995, MA international Politics dari Lancaster University 1997, Ph.D 2006, twinning program antara UKM dan Universiti London, penyelia saya Profesor RD Mackinlay, tajuk tesis saya 'GLOBALISASTION AND POLITICAL CULTURE IN MALAYSIA"dISEBABKAN SAYA BELUM hABIS MEMBAYAR yuran pengajian, maka ijazah Ph,D saya masih belum diambil dari University of London. Namun surat makluman tentang pemberitahuan kelulusan saya ada di tangan saya. Memang dasar PAS dengki sesama saudara Islam namun degan kafir harbi speerti DAP Boleh berpeluk mesra dan disanjung ibarat teman sehidup semati. Marikita bertarung dan berhujah secara anak jantan.