Monday, January 12, 2009

Gaza: Dewan Rakyat mesti putuskan pelan bertindak tegas, bukan retorik

Sidang Khas Parlimen mengenai Gaza tidak seharusnya menjadi pentas retorik sahaja sebaliknya mestilah memutuskan pelan bertindak yang berkesan terhadap Israel dan penanungnya Amerika Syarikat

"Kita berharap Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang akan mengemukakan ucapan dan usul hari ini akan mengemukakan dasar luar yang yang lebih realistik dan praktikal dalam membantu wilayah Palestin yang ditakluki.

"Rakyat berharap Parlimen tidak menjadi medan lip service atau kata-kata manis serta retorik kosong sahaja,"

Saya berharap Perdana Menteri membuktikan keikhlasan tanpa sebarang rasa takut kepada gertakan kuasa-kuasa besar seperti Amerika.

"Kerajaan mesti mengambil tindakan diplomatik yang lebih tegas terhadap Duta Amerika di negara ini.

"Lebih dari itu, Parlimen juga hendaklah memutuskan tindakan ekonomi yang lebih tegas terhadap Amerika terutamanya,"

keputusan rakyat untuk memulaukan barangan Amerika dapat diangkat menjadi pendirian rasmi negara seperti kempen "Buy British Last" (barangan British pilihan terakhir) yang dilaksanakan oleh kerajaan ketika Tun Dr Mahathir Mohamad mula menjadi Perdana Menteri dahulu.

"Pada masa ini, kita masih melihat jabatan-jabatan dan agensi-agensi kerajaan membeli minyak dari syarikat-syarikat Amerika seperti Caltex. Kerajaan hendaklah mengarahkan jabatan-jabatan dan agensi-agensinya memulaukan apa sahaja barangan dan perkhidmatan Amerika selagi ada pilihan lain.

"Kempen memulaukan barangan Amerika juga hendaklah diangkat oleh Parlimen menjadi kempen negara,"

Parlimen juga, hendaklah memutuskan supaya negara melaksanakan cadangan Dr Mahathir supaya memulaukan Dollar Amerika dalam sebarang urusan di peringkat antarabangsa.

"Paling penting, Parlimen juga hendaklah memutuskan supaya Malaysia tidak memuktamadkan Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) dengan Amerika yang dianggap oleh banyak pihak sebagai laluan yang lebih mudah penjajahan ekonomi negara kuasa angkuh itu,"

Saya juga berharap semua Parlimen ajuga akan menubuhkan pasukan pelobi di peringkat antarabangsa yang dianggotai oleh semua anggota kerajaan dan pembangkang yang berpengaruh untuk melobi negara-negara Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dan Pertaubuhan Negara-Negara Berkecuali (OIC) mengadakan sidang khas Parlimen masing-masing untuk menyokong perjuang rakyat Palestin bagi memutuskan tindakan yang tegas terhadap Israel dan Amerika.

No comments: