Tuesday, May 4, 2010

Enam tuntutan keadilan dan pembelaan keatas Allahyarham adik Aminulrasyid tg ditembak mati olih PDRM.

Takziah untuk keluarga Allahyarham adik Aminulrasyid yang terbunuh oleh tembakkan anggota PDRM pada Isnin 26 apr 2010.Tindakkan menembak yang dilakukan olih anggota PDRM keatas mangsa adalah tak dapat diterima sama sekali.Ini berdasarkan mangsa tidak memiliki senjata dan tidak pun mengancam dan menggugat keselamatan anggota PDRM yang bertugas.Apa yang memalukan ialah apabila PDRM dan media membuat tuduhan dan mendakwa mangsa ialah penjenayah.

Tindakkan Polis serta kenyataan2 yang dibuat oleh ketua Polis Selangor dan menteri dalam negeri telah menimbulkan rasa kecewa dan marah keluarga mangsa dan orang ramai. Kenyataan itu meyakinkan rakyat ada sesuatu yang cuba melindungi imej buruk Polis dari terus dipersoalkan.

Ingin saya tegaskan pembelaan untuk adik Aminulrasyid adalah sangat penting untuk mengelak daripada orang lain terus menjadi mangsa kecuaian dan kebebalan Polis.Pembelaan ini juga sangat penting untuk memperbetul kembali keadaan agar Polis tidak bertindak sewenang2nya sebalik perlu bertindak dengan penuh kebijaksanaan dan pertimbangan akal yang waras.

Enam tuntutan keadilan untuk adik Aminulrasyid.
1.Polis dan media kena tarik balik tuduhan dan tanggapan mangsa adalah penjenayah.
2.Polis dan media perlu pohon maaf secara terbuka pada keluarga mangsa atas tuduhan mangsa adalah penjenayah.
3.Gantung tugas anggota Polis yang terbabit dalam kejadian tembak mati keatas mangsa untuk mengelak dari pada berlakunya percubaan memadam bukti.
4.Reman anggota yang terbabit untuk elak dari kemungkinan kejadian menggugut saksi khususnya kawan kawan mangsa.
5.Suhakam hendaklah menjalankan siasatan sesuai dengan sifat sebagai badan hak asasi manusia untuk menegakkan keadilan.
6.Menuntut Kebawah duli Yang DiPertuan Agong membentuk satu Suruhanjaya bebas untuk menyiasat kes ini yang telah mencemar nama baik DiRaja yang memayungi PDRM.

Dato'Mahfuz Omar
Naib Presiden PAS
Ahli Parlimen Pokok SenaM
29 april 2010.

1 comment:

Unknown said...

Kalau dah politik,semuanya nak di jadikan isu,mana keadilan untuk tentera yang di langgar pemimpin PKR dulu,tuntut la sekali baru betul...